Kønsidentitet og seksualitet

På denne workshop vil vi tage en åben snak om, hvilke udfordringer unge mennesker møder, hvis de afviger fra samfundets normer omkring køn og seksualitet, og hvordan de kan takle dem. Vi ønsker at styrke unge mennesker til at stå ved sig selv og frit udforske og definere deres identitet og seksualitet fri fra de uendeligt mange krav, samfundet opstiller for kønnet adfærd.

Seksualitet er en kompleks størrelse, og det at være seksuel og have en seksualitet er to forskellige ting. Seksualitet er en del af vores identitet, der vokser ud af erfaringer. Det er et sæt af præferencer, der har konsekvenser for mange af livets forhold: De personer, vi tilbringer tid med; de værdier, vi lever efter; de normer, der afgør vores opførsel. Samtidig er det at være seksuel et vilkår for de fleste mennesker uanset alder og køn, og vores seksuelle adfærd og præferencer er selvfølgelig tæt forbundne med vores seksualitet.

Identitet og seksualitet er foranderlige størrelser, der kan ændre sig igennem livet. Det er som sådan ikke nødvendigt at sætte et mærkat på sin seksualitet, men da en stor del af kønsidentiteten og seksualiteten grundlægges i ungdomsårene, finder vi det relevant og væsentligt at tale med de unge om seksualitetens mange muligheder og udtryk. Vi vil gerne frigøre seksualiteten for skam og tabuer og opfordre de unge mennesker til at udforske og stå ved deres egne præferencer og grænser, så de kan møde omverdenens forventninger fra et stærkt udgangspunkt og sige fra over for mobning, udskamning og pres.

Vi vil desuden tale om de forskellige forventninger, der er til piger og drenge omkring seksuel udfoldelse og i den forbindelse komme ind på emner som hævnporno (udbredelse af nøgenbilleder uden samtykke), slut shaming og  victim blaming. Denne form for udskamning af krop og seksualitet synes at være et af de største hverdagsfeministiske problemer, de unge kvinder står over for. Selvom unge kvinder er mest udsatte på de her områder, inviterer vi både mænd og kvinder til at deltage, da unge mennesker af begge køn selvsagt må forstå problemstillingerne, for at vi kan ændre kulturen.

Ulrik Frost

Ulrik Frost (f. 1990) studerer socialvidenskab på RUC. Derudover er han feministisk debattør og forkvinde for Selskab for Ligestilling. Han har blandt andet argumenteret for en mere fri og åben seksualitet og et opgør med seksualitetshierarkiet, hvor den heteroseksuelle mand står øverst og kan pege spottende på alle andre.  Han betegner sig selv som ivrig cyklist og engageret saunagænger. Hans civilstatus er 100 procent fleksibel.

Selskab for Ligestilling

Selskab for Ligestilling er en frivillig, kønspolitisk forening, som har til formål at sætte fokus på ligestilling og udfordre det etablerede syn på køn. Foreningen ønsker at sikre en reflekteret og nuanceret debat om køn og ligestilling med henblik på at skabe et mere ligestillet samfund til gavn for alle køn.

Sted: Ungdomshuset – Nørregade 60 – 5000 Odense C
Tidspunkt: lørdag d. 25. februar kl. 13.30 – 15.00

TILMELDING